Blog
Parteneri Lucom Travel

Oferte Acasa » Excursie la Manastirea Prislop si la Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus

Excursie la Manastirea Ramet, Manastirea Prislop si la Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus

”Un sfant se cunoaste abia dupa trecerea timpului. Cu cat se adauga mai multi ani dupa mutarea sa pe lumea cealalta, cu atat va veni lumea spre el mai mult, daca a fost cu adevarat un slujitor al lui Dumnezeu” – Parintele Arsenie Boca.

Plecari: saptamanal din Piatra Neamt, Roman, Bacau, Pascani
Tarif: 250 lei/ persoana. Pretul include transport cu microbuz, 1 noapte cazare


* Tariful este stabilit pentru un numar minim de 7 persoane. Pentru un grup mai mic, tariful va fi majorat. 

Manastirea Ramet, de pe valea Manastirii este una dintre cele mai vechi asezaminte ortodoxe din Transilvania, se pare ca a fost construita inainte de 1377, de cand este datata o pictura murala. A avut o istorie zbuciumata, daca nu tunurile, atunci focul, daca nu focul atunci apa distrugea micuta biserica. In perioada 1926-1930 a stat 4 ani ingropata in mal si pietre, pana la inaltimea de 1,60 m, urmare a revarsarilor paraului Pleasa. La inundatii mai adaugandu-se si efectele apelor freatice pictura interioara a fost distrusa pana la inaltimea de 1,50-1,60 m.
In 1988 pentru a salva biserica, a fost ridicata cu 2,08 m. Restauratorii au descoperit ca in interior sunt 9 straturi de pictura murala, cele mai vechi de la inceputul secolului XIV. Nici viata monahala nu a fost continua. Din cauza participarii la rascoala Horia, Closca si Crisan, Curtea de la Viena a intrezis pe o perioada de 7 ani chiar si reconstructia manastirii, iar viata monahala doar in 1940 a inceput sa functioneze., pana in 1959, cand maicutele au fost alungate de comunisti.
Ele s-au strans la Aiud, unde au organizat o sectie de covoare. In 1969 li s-a permis sa se intoarca la manastire dar in civil, si sa faca o sectie puternica de covoare. In 1972 a fost redeschisa manastirea si langa sectia de covoare s-au deschis si altele: broderie, tricotaje, brutarie, scoala, biblioteca, cabinet medical si chiar si un muzeu, cu numeroase obiecte vechi, tablouri, icoane si chiar si o colectie etnografica.

Sfanta Manastire Prislop se afla la 13 km de orasul Hateg si la 16 km de municipiul Hunedoara. Este amplasata intr-o zona pitoreasca, la altitudinea de 580 m, intr-o poienita strajuita de culmile domoale ale Muntilor Poiana Rusca. Prin curtea manastirii trece paraul Silvas (Slivut), afluent de stanga al Streiului, care strabate si satele aflate mai jos de manastire: Silvasu de Sus (la 3 km) si Silvasu de Jos (la 6 km) prin care orice pelerin dornic sa ajunga la sfanta manastire va trebui sa treaca.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania.
Manastirea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu.
Mormantul Parintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi, precum si chilia sapata in stanca si izvorul, de langa Manastirea Brancoveanu.

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus este una din cele mai cunoascute asezaminte monahale din tara noastra. Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii, care i-a crescut prestigiul si a diversificat mult obiectivele de interes duhovnicesc, cultural si turistic.
Cladirile adapostesc pe latura nordica noua biserica, cu hramul Sfintii Martiri Brancoveni, turnul-clopotnita, staretia si chilii, iar pe cea sudica, trapeza, chilii, casa domneasca, biblioteca si muzeul.

Pe Parintele Arsenie Boca, parinte ieromonah, teolog si artist roman, fost staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop, veneau sa il vada mii si mii de credinciosi, atrasi de harul si de personalitatea sa. Aveau sa vina sa sa il vada insa si mai multi dupa moarte. Pe toti i-a invatat, dupa cum spunea chiar dansul: ”sa fie curati fata de oameni si fata de Dumnezeu; sa dea Cezarului ce e al Cezarului (ascultare cetateneasca, dajdie etc.) si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu (cuget curat, suflet purificat si trup curatit de patimi). Despre aceasta invatatura, martori imi sunt toti cei ce-au ascultat povetele cele dupa Dumnezeu pe care li le-am dat: iubirea de Dumnezeu, iubirea de toti oamenii, fara deosebire, si viata curata, care fac cu putinta reintoarcerea noastra, a implinitorilor, iarasi in Imparatia de obarsie, de unde ne-a trimis Dumnezeu spre scurta cercare a cuminteniei si a iubirii noastre, pe pamant, in stadia si arena vietii.
Asta imi este toata misiunea si rostul pe pamant, pentru care m-a inzestrat cu daruri – desi eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat in toate partile, ca sa propovaduiesc iubirea lui Dumnezeu si sfintirea oamenilor prin iubire. De alte ganduri si rosturi sunt strain.”

 

Tag: pelerinaj, excursie, prislop, arsenie boca, manastirea prislop, manastirea brancoveanu sambata de sus

Nu exista nici o oferta activa in aceasta categorie.
Blue Air

Oferte speciale

eXTReMe Tracker